Terapijski tretmani

Masaža

Sportska masaža, relax masaža, terapeutska masaža, Tuina Masaža

Masaža je prirodna metoda kojom se poboljšava zdravlje i održava snaga organizma. U osnovi svake masaže je dodir-pokret. Upravo je dodir taj koji ima pravo pozitivno terapijsko dejstvo. Naučna istraživanja su dokazala da masaža pored fizičkih benfita ima uticaj i na emocije.

Mišićni sistem ima najveću korist od masaže. Mišići zadržavaju ravnotežu opuštanja i kontrahovanja. Masažni pokreti opuštaju i istežu mišiće i meka telesna tkiva, umanjujući grč i tenziju mišića. Fibrozna tkiva, adhezije i staro ožiljno tkivo se mogu razbiti i očistiti od naslaga nečistoća. Kontrahovanjem mišića se eliminišu toksični produkti. Takodje postoje specifične tehnike masaže koje facilitiraju kontrakcije mišića i doprinose njihovom toniziranju. Zamor i napetost mišića prouzrokovani prekomernom aktivnošću izazivaju nagomilavanje štetnih produkata mišićnog metabolizma i upravo kod takvih stanja masaža najviše pomaže.

Skeletni sistem se masažom jača. Uticaj masaže na kosti je indirektan. Poboljšana cirkulacija krvi i limfe u mišićima dovodi do bolje cirkulacije u kostima na kojima se ti mišići pripajaju, doprinoseći njihovoj boljoj ishrani i rastu. Ukočenost zglobova i bolovi koji su rezultat stanja kao što je artritis bivaju ublaženi, a kretanje olakšano korišćenjem specifičnih tehnika masaže i mobilizacije zglobova.

Cirkulatorni sistem je u grupi onih koji najviše profitira od masaže. Ona smanjuje pritisak u arterijama i venama i ubrzava protok krvi kroz sistem, pružajući na taj način olakšanje kod loše cirkulacije i lakših kardioloških problema. Rad srca postaje pravilniji, dok sama brzina njegovog rada opada, a smanjuje se i umereno visok krvni pritisak.

Limfni sistem biva podstaknut, a protok limfe kroz sistem ubrzan. Za vreme masaže, velikom brzinom se eliminišu otpadne i otrovne supstance akumulirane u našem telu izloženom stalnom stresu. Pošto pretrpimo povredu, često je prisutan poveći otok koji je potrebno disperzovati u limfnu cirkulaciju. Masažom je moguće isprazniti limfne sudove, čime se stvara prostor za disperziju otoka. Ukoliko se tečnost iz otoka ne pokrene, može postati polučvrsta, čime prestaje mogućnost njenog prelaska u limfne sudove. U tom slučaju, ona prijanja uz okolna tkiva (mišiće, kosti, tetive, ligamente) i formira tvorevine poznate pod nazivom „adhezije”. Ukoliko se adhezije formiraju u zglobu, dolazi do trajnog ograničenja pokreta.

Respiratorni sistem reaguje na povećanu aktivnost u plućima podstaknutu masažom. U toku tretmana, disanje se usporava i produbljuje. Ako je potrebno, sluz i bronhijalni sekreti se mogu podstaći da izađu iz pluća pomoću perkusivnih pokreta u predelu leđa i pluća.

Digestivni sistem takođe ima koristi od masaže jer ona podstiče peristaltičku aktivnost (talasasta pomeranja) u debelom crevu, pospešujući eliminaciju fekalnih materija i boreći se protiv konstipacije (zatvora). Masaža jača mišićave zidove creva i abdomena i stimuliše izlučivanje digestivnih sokova iz jetre, pankreasa, želuca i creva. Pored toga što potpomaže varenje i eliminisanje hrane, masaža poboljšava apsorbovanje svarenih namirnica.

Masaža je korisna u pogledu aktivnosti kože i njene ishrane. Stimulišu se znojne i lojne žlezde, čime se poboljšava njihova funkcija i obezbeđuje eliminacija otpadnih produkata. Uklanjanjem mrtvih ćelija kože, pore se podstiču da ostanu otvorene, čime se omogućava poboljšana respiracija kože, kao i njena gipkost i elastičnost. Uveliko se poboljšavaju stanje, i struktura i zategnutost kože. Posle tretmana, ona postaje zdrava i blistava.

Genito-urinarni sistem se može podstaći na rad masažom abdomena i leđa, što podstiče aktivnost bubrega, čime se ubrzava eliminacija otpadnih materija i umanjuje zadržavanje tečnosti.

Funkcija reproduktivnog sistema se takođe može poboljšati masažom leđa i abdomena. To pomože ublažavanju menstrualnih problema kao što su bolne i/ili neredovne menstruacije, predmenstrualni sindrom (PMS) i simptomi menopauze.

Tuina ili tui-na (izgovarana twee-nah) masaža potječe iz drevna Kina a vjeruje se da je najstariji sustav karoserije. To je jedna od četiri glavne grane tradicionalne kineske medicine, zajedno s akupunkturom, qi gongom i kineskom biljnom medicinom.

Temelji se na teoriji da neravnoteža qi-ja, koja je vitalna životna snaga ili energija tijela, može uzrokovati blokade ili neravnoteže koje vode do simptoma kao što su bol i bolest.

Tuina masaža potiče protok qi-ja za promicanje ravnoteže i sklada unutar tijela koristeći mnoge iste principe akupunkture.

To je slično akupunkturi na način na koji cilja specifične oštrine, ali vježbači koriste prste umjesto igala kako bi primijenili pritisak kako bi stimulirali te točke. Tuina masaža često se koristi u kombinaciji s akupunkturom.

Korektivne vježbe

Korektivne vežbe imaju značajnu ulogu u doba rasta i razvoja organizma ali i kasnije u zrelom dobu.

Od ranog detinjstva je neophodno da se podstiče pravilan rast i razvoj mišića i skeleta.

Neretko su nam pacijenti deca koja imaju problema sa kičmom, ravna stopala i druge tegobe.

Zato je potrebno uvesti vežbe što ranije.

 • Vežbe za kičmu i stopala (ravna stopala, skolioza, kifoza…)
 • Medicinska gimnastika (vežbe za jačanje mišićnog midera kičme i korekciju posture)
 • Vežbe kod pacijenata sa neurološkim problemima (spazmi, pareze, hipotrofija)
 • Vežbe za lečenje osteoporoze
 • Vežbe za podizanje opšteg tonusa kod bolnih menstrualnih ciklusa, klimakteričnih tegoba, posle porođaja i operacija, spad organa male karlice
 • Medicinski fitnes (male grupe)
 • Korektivne vežbe kod deformiteta kičmenog stuba

Današnji način života dece i odraslih doprinosi pojavi deformiteta kičme:

 • ifoze (pojačana fiziološka krivina u grudnom delu kičmenog stuba u sagitalnoj ravni, u narodu poznat izraz “pogrbljena kičma”)
 • skolioze (iskrivljenje kičme u obliku slova “S” u frontalnoj ravni)
 • lumbalne lordoze (pojačane fiziološke krivine u donjem delu kičme, put napred).

Korektivne vežbe se indikuju kod sledećih deformiteta:

 • Pes equinovarus (uvrnuto stopalo)
 • Pes metatarzus varus (unutra okrenuto stopalo)
 • Pes talovalgus (izvrnuto stopalo)
 • Pes planus (ravno stopalo)

Bobath terapija


Bobath koncept je individualni terapeutski pristup koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je na rješavanje problema osobama koje imaju teškoće u funkciji, držanju ili kretanju radi oštećenja u centralnom živčanom sustavu (moždani udar, povrede glave, Multipla skleroza, Parkinson…).

Cilj tretmana je optimalno poboljšati izvođenje dnevnih aktivnosti kao i ostale participacije u društvu. Svaki čovjek ima potencijal za poboljšanje kretanja tako da izaberemo položaje, aktivnosti i tehnike koje njima i njihovom motoričkom sposobnosti najbolje odgovaraju.
Terapeut radi zajedno s pacijentom, daje jasne informacije rukama i uči ga iznova ili poboljšava izvođenje određenih pokreta i aktivnosti svakodnevnog života.

PNF

PNF koncept je način razmišljanja, posmatranje, rad i pokret. U PNF konceptu pacijent i terapeut su povezani svim čulima. Terapeut vodi pacijenta, sledi i daje otpor njegovim pokretima i usklađen je sa pacijentom. Pomaže mu iz svih pravaca, u svim pozicijama, kako bi stimulisao najbolje reakcije tela pacijenta. U PNF konceptu terapeut stimuliše nervni sistem pacijenta.

PNF je bezbolna metoda. U njoj terapeut ne procenjuje šta pacijent ne može, već se fokusira na ono što može i radi na tome da se to razvija, sve u cilju povratka funkcije. Terapeut maksimalno sarađuje sa pacijentom, mora biti potpuno posvećen njemu i to stvara osecaj sigurnosti kod pacijenta. Reč je uvek o individulanom radu terapeuta sa pacijentom.

Osnovni elementi PNF tehnike su iradijacija i dijagonale. Iradijacija je neurofiziološka reakcija tela na stimulans. Ona je odgovor na stimulaciju našeg nervnog sistema. Dešava se svakodnevno kad god pokrenemo bilo koji deo tela. To je normalna reakcija centralnog nervnog sistema na pokret.

PNF koristi proprioceptivni sistem tela kako bi potpomagao ili inhibirao mišićnu kontrakciju. Mišići funkcionišu sinergetski kako bi izveli određeni pokret na pravilan način, iradijacijom i dijagonalom terapeut pomaže pacijentu da povrati pravilan kinetički lanac pokreta.

Tehnike koje se koriste prilikom primene PNF kocepta su: ritmička inicijacija, obrt agonista, ponovno istezanje na početku pokreta, ponovno istezanje tokom pokreta, replikacija, drži-opusti, kontrahuj-opusti, dinamički obrt, stabilizirajući obrt, ritmička stabilizacija. U zavisnosti od problema, terapeut bira odgovarajuću tehniku. Pa tako, ako zglob nije dovoljno stabilan, koristi se tehnika stabilizirajući obrt i ritmička stabilizacija. Ako mišići nisu dovoljno snažni, terapeut može koristiti obrt agonista, dinamički obrt. Ako je mišić skraćen ili napet drži-opusti, kontrahuj-relaksiraj, itd.

Za PNF ne postoje kontraindikacije, može se koristiti bez obzira na pol, godine starosti, zanimanje, ali svoju primenu u najvećoj meri pronalazi u neurološkim i ortopedskim problemima i stanjima kod pacijanata.

Pusti video zapis

Spinalna manipulacija

Spinalna manipulacija je tehnika usmerena na kičmu i udove i uključuje manipulaciju i mobilizaciju. Ručno se mobilizira kičma pasivno pomerajući zglobove kičme unutar klijentovog opsega pokreta koristeći spori, blagi pokret koji počinje malim rasponom i postepeno povećava opseg pokreta.

Spinalna manipulacija je upotreba sila (brzo, plitko guranje) do kičmenih zglobova koji se kreću do malo izvan njihovog normalnog kretanja. Spinalna manipulacija je često praćena zvučnim “tata“.

Ovo se može smatrati rastvorenim gasom koji se ispušta iz spojeva tečnosti sa brzim padom pritiska. Ovaj gas se naglo udara u male mehuriće, čineći zvuk. Studije su pokazale da nije uvek bitno čuti zvučni pop za kičmenu manipulaciju da radi.

Cilj je vratiti funkciju i smanjiti bol. Spinalna manipulacija i dalje je najuspešnija kada je u pitanju prilagođavanje životnog stila, kao i aktivni tretmani, kao što su istezanje i vežbanje.

Postiže se kratkim i brzim potiskom uz zvučni fenomen (klik ili pop). Nakon čega klijent oseti smanjenje bola i olakšanje, a pun efekat ove tehnike sledi nakon nekoliko sati.

Spinalna manipulacija daje dobre rezultate kod:

 • akutnih bolova vrata i leđa
 • vrtoglavica
 • glavobolje
 • ukočenost vrata i ramenog pojasa
 • išialgije

Akupunktura

Akupunktura je jedna od najstarijih metoda liječenja, često nazivana i kao čudotvorna metoda djelovanja iglica zabodenih u tijelo.

Akupunktura čini dio tradicionalne medicine, koja se koristi radi ublažavanja različitih oboljenja, usljed dovođenja vitalne energije u ravnotežu.

Akupunktura podrazumijeva korištenje igala koje se aplikuju u tačno određenje tačke na tijelu, nazvane akupunkturne tačke.

Akupunktura je u potpunosti prirodna metoda liječenja, koja tijelo tretira kao cjelinu, tako da liječi uzrok problema a ne samo posljedicu. Nema neželjenih efekata niti kontraindikacija sa drugim lijekovima i povoljno utiče na cijeli organizam.

U nekim stanjima kao što su stanja ekstremne slabosti, stanje akutne psihoze, kod bolesnika sa pacemaker-om ova metoda može izazvati kontraindikacije pa je neophodno voditi računao vremenu njene primjene.

Relativne kontraindikacije u primjeni ove metode zabilježene su u trudnoći i za brijeme menstruacije i nakon obilnog obroka.

Elektroterapija

Elektroterapija predstavlja primjenu električne struje u cilju postizanja terapijskog efekta na tijelo pacijenta.

Svoju primjenu u medicini elektroterapija je pronašla otkrićem pozitivnog efekta električne energije na strukture mišićnog i nervnog sistema.

 • Toplotni efekat koji utiče na proširenje krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije
 • analgetski efekat – stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola
 • povećanje mišićne mase
 • stimulacija oštećenih nervnih vlakana i antiedematozni efekat.

Postoji više vrsta različitih struja koje se koriste u sklopu fizikalne terapije. Nabrojat ćemo samo neke od njih koje koristimo često u našoj ordinaciji.

a) Elektroterapija interferentnim IFS ili “ukrštenim” strujama

Interferentne struje ili “ukrštene struje” su dobile naziv po efektu interferencije koji nastaje u tkivu kada se ukrste dva samostalna strujna kola. Na mjestu gdje se ukrštaju ta dva strujna kola nastaje jak terapijski efekat na tkivo . Elektroterapija inferentnim strujama ima primjenu kod:

 • degenerativnih i reumatoloških oboljenja
 • kod trauma
 • iščašenja
 • uganuća
 • preloma
 • kod sportskih povreda
 • pareze i paralize
 • kod cervikalnog i lumbalnog sindroma.
 • Prednost primjene interferentnih struja je što se može aplikovati i u predjelu tijela gdje pacijent ima ugraene metalne imlantate npr. vještački kuk ili koljeno.

 

b) Elektroterapija galvanskim strujama

c) Elektroterapija dijadinamskim strujama

d) Elektroterapija sa TENSom

TENS ili transkutana elektro-nervna stimulacija se zasniva na elektroanalgeziji, stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola. Ovom metodom se smanjuje bol u tretiranoj regiji a za posledicu se smanjuje i upotreba analgetskih lijekova. Primjenjuje se kod svih ortopedskih, reumatoloških i neuroloških bolova.

Koristi se kod:

 • akutnih i hroničnih bolova izazvanih različitim patološkim procesima
 • reumatoloških bolesti
 • trauma
 • ortopedskih bolesti ( bol u kuku, koljenu, laktu, ramenu)
 • neurologija
 • onkološke bolesti


Kontraindikacija za primjenu TENS terapije nema.

 

e) Elektrostimulacija mišića

Elektrostimulacija predstavlja nadražaj strujom određenog intneziteta, frekvencije i trajanja u cilju izazivanja mišićne kontrakcije kod paretičnih (oduzetih) ili atrofiranih mišića koji nisu u stanju da funkcionišu jer su povrijeđeni. Razni oblici elektrostimulacije koriste se i kod zdravih osoba radi poboljšanja fizičke sposobnosti.

f) Elektroterapija elektroforezom

Elektroforeza predstavlja unošenje lijekova u organizam putem konstantne jednosmerne struje preko kože . Elektroforeza omogućava da lijek za najkraće moguće vrijeme prodre na mjesto povrede ili zapaljenja. Na ovaj način se postiže visoka koncentracija lijeka, produženo dejstvo lijeka i stvaranje depoa. Najčešće se koristi kod stanja bola u vratu i leđima kada lijek apliciramo kroz kožu na bolno.

U slučaju da osoba ne može da kontroliše bol koji osjeća, te ima druge simptome koji se tiču odsustva doživljaja kontrole bola – elektroterapija – liječenje koje usmjerava blage električne impulse do problematičnog područja – može biti jedna od opcija.

Elektroterapija uključuje niz tretmana koji koriste električnu energiju za smanjenje bola, poboljšanje cirkulacije, oporavak oštećenog tkiva, jačanje mišića, kao i podsticanje zarastanja kostiju nakon preloma, što dovodi do poboljšanja u fizičkim performansama pacijenta.

Uređaji koji se koriste za elektroterapiju sastoje se od kontrolne table preko koje biramo željenu terapijsku struju i nastavaka sa elektrodama koje se postavljaju na tijelo pacijenta. Elektrode se lijepe i postavljaju na kožu. Jastučići elektrode su ljepljivi tako da se brzo i lako postave na kožu. Jednom kada se elektrode pričvrste i elektroterapija se uključi, preko elektrode se na kožu šalje blagi električni signal koji djeluje na kožu i sve strukture ispod kože.

Iako koncept korištenja električne energije na tijelu može zvučati kao nešto bolno, mnogi će se složiti s tim da je osjećaj koji izaziva električna energija ustvari opuštajući. Primjera radi, uz pomoć TENS-a, pojedinac može da doživi osjećaje škakljanja, vibriranja ili zujanja. Međutim, sam efekat struje je prijatan i smanjuje se bol u tretiranoj regiji.

Električna stimulacija može direktno blokirati prenos bola duž živca. Pored toga, pokazalo se da elektoterapija podstiče oslobađanje endorfina, prirodnih neurotransmitera protiv bolova koje proizvodi tijelo.

Elektroterapija se najčešće koristi u kombinaciji sa drugim fizikalnim terapijskim procedurama kao što su masaža, ultrazvuk, laser, tecar i druge. Za ljude koji idu na fizikalnu terapiju, elektroterapija može ublažiti bol toliko da pacijent bez problema radi različite vježbe.

Elektroterapija spada u jednu od metoda koje se koriste za ublažavanje bolova ali ima manje potencijalne rizike i nuspojave u poređenju sa klasičnim lijekovima protiv bolova. Upotreba električne struje u svrhu ublažavanja bolova seže u stara vremena.

Elektroterapija se koristi za rješavanje hroničnog osjećaja bola, hroničnog umora uopšte, kao i kod:

 • Bola u nervima kod dijabetesa
 • Fibromijalgije
 • Migrenskih glavobolja
 • Zarastanja rana
 • Stimulisanja zarastanja kostiju nakon preloma

Ultrazvučna terapija

Terapija ultrazvukom, tj. ultrazvuk zbog svog dvostrukog djelovanja, mehaničkog i toplotnog, predstavlja veoma efikasnu vrstu fizikalne terapije u terapiji brojnih patoloških stanja nervnog i koštano-mišićnog sistema.

Terapija ultrazvukom poboljšava mikrocirkulaciju, podstiče relaksaciju tkiva i ubrzava metabolizam. Na taj način dolazi do resorpcije medijatora upale i smanjenja bola u tretiranoj regiji.

Trajanje aplikacije iznosi 5-10 minuta, zavisno od stanja. Kod akutnih stanja terapija ultrazvukom traje kraće.

Terapija ultrazvukom je modalitet liječenja koji primjenjuje fizioterapeut za ublažavanje bola i podsticanje zarastanja tkiva. Iako terapija ultrazvukom nije efikasna za sva stanja hroničnog bola, može vam ublažiti bol ukoliko imate:

 • Osteoartritis
 • Miofacijalnu bol
 • Sindrom karpalnog tunela
 • Bol nastao usljed ožiljka
 • Fantomski bol u udovima

Ultrazvuk se koristi kod sljedećih stanja:

 • Cervikalni bolni sindrom
 • Lumbalni bolni sindrom
 • Hronične degenerativne bolesti
 • Burzitisa, tendinitisa, kapsulitisa, epikondilitisa, tendovaginitisa, antenzitisa
 • Povrede ligamenata
 • Bolno i ukočeno rame
 • Radijalni i ulnarni epikondilitis (Teniski lakat)

Terapija ultrazvukom ne primjenjuje se kod akutne i svježe upale, bilo kojeg stanja u kojem bi izazivanje hiperemije bilo suvišno ili štetno, sklono krvarenju. Uz pomoć ultrazvuka se mogu aplikovati i lijekovi preko kože u ciljani dio tijela i taj postupak se naziva sonoforeza.

Laserska terapija

Terapija laserom u fizikalnoj medicini se u posljednje vrijeme sve više koristi, a naročito zajedno sa magnetoterapijom.

Riječ laser je skraćenica od „Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation“, što u prevodu znači pojačanje svjetlosti pomoću stimulisane emisije zračenja.

Laser je odašiljač svjetlosnih elektromagnetskih zračenja kojim provodimo biostimulaciju na tkivo.

Biostimulacijski učinak lasera na procese zarastanja ostvaruje se preko aktivacije sinteze DNK. Analgetski učinak lasera posljedica je promjene brzine provodljivosti živaca. Dokazani su i protivupalni učinci lasera, kao i povoljan uticaj lasera na zarastanje rana i omekšavanje ožiljaka.

Primjena laseroterapije pokazala je izuzetno dobre rezultate jer vrlo brzo dovodi do smanjenja bola i regeneracije povređenog tkiva, a pacijentima sa ovom vrstom terapije se stanje poboljšava već nakon nekoliko tretmana. Terapija laserom se primjenjuje u kombinaciji sa nekoliko drugih fizikalnih procedura, prije svega sa:

 • Elektroterapijom ( interferntne struje, galvanske struje, dijadinamske struje)
 • Ultrazvučnom terapijom
 • Magnetoterapijom

Laserska svjetlost je stimulisana emisija elektromagnetnog zračenja iz spektra nejonizirajućeg zračenja. To je jako usmjeren snop koherentne monokromatske (infracrvene,vidljive ili ultraljubičaste) svjetlosti.

U fizikalnoj medicini se koriste laseri male snage koji ostvaruju biostimulativni efekt bez termičkog efekta i bez morfoloških promjena obasjanog tkiva. Terapije laserom se rade 10-15 dana kontinuirano ili se pravi pauza između dvije terapije.

Zanimljivo je da prilikom dolaska na terapiju laserom nakon četvrte ili pete terapije javlja se „ tretman reakcija“. Tretman reakcija je reakcija tkiva koje se tretira laserom kada dolazi do blagog pogoršanja simptoma tj.bolova . U slučaju da nema ove „tretman reakcije“ to je znak da se terapija laserom koja se primjenjuje ne primjenjuje adekvatno. To je znak da je mala izlazna snaga lasera i da treba promijeniti parametre izlazne snage u toku terapije laserom.

Znači, bol u toku tretmana je dobar znak i treba to uvijek reći pacijentu jer svaki pacijent želi da bol prestane i takva „tretman reakcija“ je normalna reakcija tkiva na dejstvo lasera.

 • snažno analgetsko djelovanje ( protiv bola)
 • snažno antiinflamatorno, anti-edematozno djelovanje (protiv upale i otoka)
 • izrazito biostimulativno djelovanje (regeneriše – obnavlja tkiva)
 • značajno skraćuje vrijeme liječenja
 • može se primjeniti u akutnoj fazi jer je atermična procedura – ne zagrijava tkiva
 • pozitivan uticaj na regeneraciju kosti, perifernih živaca, mišićnih vlakana i kože
 • Lumbalni i cervikalni bolni sindrom, discus hernia
 • Povrede zglobova, ligamenata, tetiva i mišića
 • Belova paraliza – pareza nerva facialisa
 • Prelomi kostiju
 • Sportske povrede
 • Reumatološke bolesti (reumatoidni artritis, psorijazni artritis, giht,…)
 • Degenerativna reumatološka oboljenja kičme (spondiloza) i perifernih zglobova (gonartroza, koksartroza, artroze sitnih zglobova šake)
 • Vanzglobni reumatizam (upale mekih tkiva oko zglobova )
 • Tendinitisi, burzitisi
 • Fibromialgija
 • Sindrom karpalnog tunela i sindrom tarzalnog tunela (kompresivne neuropatije)
 • Radikulopatije
 • Neuralgije (neuralgija trigeminusa, postherpetična neuralgija)
 • Neuritisi
 • Rane koje sporo zarastaju (varikozni ulkusi), opekotine

Fizikalna terapija laserom ne preporučuje se u trudnoći. Laserski zraci ne smiju se koristiti na području zloćudnih tumora koji se liječe uz pomoć metoda kao štu su radioterapija ili hemoterapija i ne smiju obasjavati oko.

Infracrvena termo deka

Infracrvena termo deka zasniva se na infracrvenim zrakama koje su dokazano učinkovite i sigurne znanstvene metode za gubljenje kilograma i oblikovanje tijela. Infracrveno zračenje prodire u kožu, mišiće, kosti te crijeva.

Takav način zagrijavanja pomaže u ubrzavanju cirkulacije, staničnoj aktivaciji te metabolizmu stanica. Termo deka ima dobre učinke na smanjenje upala, sterilizaciju, zacjeljivanje, smanjenje težine, itd. Koristi se za anticelulitni tretman i tretman za mršavljenje.

Prednosti dermo deke

Hidžama

Hidžama je alternativni medicinski postupak, koji obezbjeđuje moćnu detoksikaciju organizma. Pored detoksikacije, didžama se takođe može koristiti u terapiji određenih zdravstvnih tegoba.

Postupak obezbjedđuje uklanjanje zaostale limfe, biološkog ptpada i nerazgrađenih produkata metabolizma što u konačnici rezultira poboljšanjem protoka krvi u perifernoj cirklukaciji, boljom ishranom tkiva a nervni završeci se oslobađaju pritiska

Preporuka je da se tretman dizžame sprovodi dva puta godišnje, ali u slučaju određenih tegoba broj potrebnih tretmana određuje hidžama terapeut

Tretman nije bolan. Koža koju blago zarezujemo (svega 1-2mm) se prethodno izlaže vakuumu što anestezira nerve završetke tog područja

Osnovna indikacija za izvođenje hidžame jeste detoks organizma. 

Međutim, što se tiče zdravstvnih tegoba indikacije su sledeće:

 • bol u leđima,
 • problemi sa vratnom kičmom,
 • napetost mišića,
 • glavobolje (migrene),
 • alergije,
 • hipertenzija,
 • povišene mastoće u krvi,
 • umor i pospanost,
 • jačanje imuniteta,
 • nesanica,
 • loša koncentracija.

 

Od kontraindikacija izdvajamo osobe sa hemofilijom i ugrađenim stentovima, tj. osobe koje koriste antikoagulacioni terapiju.

Bolji protok krvi u perifernoj cirkulaciji, bolja ishrana tkiva, te oslobađanje nervnih završetaka od pritiska.

Eliminacjom zaostale limfe i biološkog otpada, odnosno detoks odrganizma obezbijediće jačanje imuniteta, skok energije i generalno unaprijeđenje zdravlja.

Potrebno je da dva dana prije i dva dana nakon tratmana se ne konzumira mlijeko, mliječni proizvodi i masna hrana. Takođe, nakon izvođenja tretmana, jedan do dva dana izbjegavati  težu fizičku aktivnost.

Vakuum (cupping) terapija

Vakum (cupping) terapija je jednostavna, delotvorna i bezopasna. Daje izvrsne rezultate. Postoje mnoge koristi vakum terapije: nije invazivna, može se koristiti za širok raspon problema i iznad svega je efikasna. Koristi se u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji u kombinaciji sa drugim metodama poput manuelne terapije, dry needling-a i ostalih metoda.

To je zapravo terapija uz pomoć ventuza. Postoje dva načina terapije sa ventuzama. One se mogu stavljati na telo pacijenta, najčešće na bolna mesta (statična primena), a može se raditi i vakum masaža uz pomoć ventuza u regiji gde postoji bol i napetost.

Često je ova tehnika u isto vreme i terapija i dijagnostika, iz razloga što se na „problematičnim“ mestima i na mestima gde je loš krvotok, stvaraju „modrice“. Ustvari, te “modrice” se zovu ekstravazate. Njihova pojava ukazuje na lošu prokrvljenost u predelu gde su postavljene ventuze. Što je jača boja “modrice”, to je veći problem. Međutim, dobro je da se pojave, jer smo na taj način, usled stvaranja vakuma, i promene pritiska na mestu stavljanja ventuza, zapravo ubrzali metabolizam, i izvukli toksine iz tela odnosno tkiva na površinu, i samim tim ćemo ih lakše izbaciti iz organizma prirodnim putem, to je takozvana „lekovita modrica“.

Odmah nakon vakum masaže ili aplikacije ventuza na telo, oseća se olakšanje u toj regiji, takođe se ubrzo nakon više terapija koža menja, postaje elastična, modrice bivaju sve manje, baš kao i bolovi. Vakum terapija daje vrlo dobre rezultate kod lečenja celog lokomotornog sistema: degenerativnih promena kičmenog stuba, bolnih i ukočenih leđa, bola među lopaticama, bola u lumbalnom delu leđa, išijalgije.

Terapija vakumom deluje tako da:

 • Poboljšava krvotok i limfotok
 • Deluje protivupalno
 • Normalizuje metabolizam
 • Povećava rad kapilara
 • Ima efekat limfne drenaže
 • Vrši detoksikaciju
 • Povećava vitalnost i imunitet

Presoterapija

Limfna drenaža je nezamenjiv terapeutski postupak stimulisanje cirkulacije limfe , poboljšanje venske cirkulacije i detoksikaciju organizma . Ona takođe doprinosi boljoj ishrani i regeneraciji tkiva otklanjanju viška tečnosti i jačanju imunološkog sistema.

Drenažom se ubrzava protok limfe i krvi, dolazi do vazodilatacije s oslobađanjem histamina, izaziva se lokalna hiperemija, povećava se elastičnost i poboljšava izgled kože, ubrzava razmena materija i dolazi do opšte relaksacije i sedacije.

Nezamenjiva je u anticelulit tretmanima.

Maderoterapija

Maderoterapija je tretman masaže drvetom ili oklagijama za maderoterapiju koje su napravljene od drveta. Sama masaža potiče iz Kolumbije, a poslednjih godina je veoma prisutna i na samom Balkanu.

Masažom se podstiče rad limfnog sistema i pospešuje protok limfe kojim se ubrzava metabolizam i izbacivanju viška masnih naslaga toksina i eliminisanje celulita. Maderoterapija se preporučuje za opuštanje tijela i uma, stimulaciju limfnog sistema, eliminaciju toksina iz organizma i ubrzavanje metabolizma, razbijanje i uklanjanje celulita, zatezanje i druge.

Maderoterapija odlično utiče na oblikovanje tijela. Osim kod celulita ova masaža pokazuje i odlične rezultate kod terapije teških i otečenih nogu.Potrebna je serija od 10 terapija svaki dan ili svaki drugi. Može se kombinovati i s masažom i ostalim tretmanima protiv celulita

Flosing tehnika

Flosing tehnika je nova terapeutska metoda koja se najčešće koristi u tretmanu profesionalnih sportista (sportskih povreda). Odmah deluje i ubrzava regeneraciju tkiva. Sastoji se u primeni različitih elestičnih traka sa kombinacijom manuelnih tehnika.

Flossing tehnika ili metoda je savremen pristup i još jedna tehnika izbora u rešavanju problematike kod pacijenata,vrhunskih sportista i rekreativaca.Njena efikasnost ogleda se u brzini izvođenja i u efektima primene tj krajnji rezultat koji jako brzo povređenog vraća u trening bez da je i tokom same aplikacije bio isključen iz aktivnog treniranja.Sastoji se iz aplikovanja elastičnih traka koja po svojoj debljini samim tim i elastičnosti utiču na rešavanje stepena povrede.

Flossing tehnika služi za :Ublažavanje/smanjenje bola kod akutnog ,subakutnog i hroničnog stadijuma povrede,
Poboljšavanje pokretljivosti povređenog segmenta
Smanjenje otoka
Izgradnja i jačanje mišića
Poboljšavanje koordinacije
Ubrzava otok
Da li je bolna Flossing tehnika?
Flossing tehnika jeste bolna zato što se koriste pokreti i hvatovi preko same aplikovane trake.Ta traka je istegnuta pod velikim pritiskom i tu senzaciju pacijet oseća kao bol.Aplikacija ne traje duže od dve minute i negativni efekti su kratkotrajni.

Kada dođe do povrede na mestu gde je lokalizacija samog procesa dolazi do oslobađanja medijatora bola.Oni utiču nadražajno na nervne završetke kod pacijenta se snižava prag tolerancije na bol.Kao dalji nastavak procesa javlja se reaktivni spazam muskulature i krvnih sudova.Kao posledicu dobijamo otok,bol i smanjenu pokretljivost.
Flossing trakama ništa drugo i ne radimo nego utičemo na ubrzavanje metaboličkih procesa koje za cilj imaju da što pre razgrade štetne produkte metabolizma i saniraju povredu.

Primena flossing tehnike je jako efikasna kod:

 • istegnuća tetiva
 • uganuća
 • otoka
 • teniski i golferski lakat
 • bolno rame
 • ruptura mišića
 • povrede kolena
 • povrede ligamenata
 • karpalni tunel…

Koristi se kod:

 • bola u mišićima, bola i ograničene pokretljivosti ligamenata i zglobova
  otoka
 • lokalizovanog oštrog bola
  postoperativnog ožiljka i priraslica
 • za izgradnju mišića
 • za regeneraciju mišića nakon treninga
 • kod povišenog tonusa i sniženog tonusa kod dece, kod
 • upala tetiva
 • kod petnog trna

Sama tehnika može da ima dosta neželjenih efekata ,ako tehniku ne sprovode sertifikovani fizioterapeuti i ukoliko nije urađena adekvatna procena samog pacijenta.Od ostalih neželjenih efekata moguće su sitne linije na koži koje se vide na mestima preklapanja trake pod visokim pritiskom.Najčešće se to dešava kada nije izjednačen pritisak u namotaju trake na mestu gde se preklapaju.Ona nije opasna po pacijenta i vrlo brzo spontano prolazi.

Dermapen

Tretman kože dermapenom se ubraja u najdelotvornije tehnike podmlađivanja kože.

Cilj ove procedure je vraćanje mladalačke jedrine lice, a pored klasičnog antiage efekta ovaj tretman znatno osvežava lice, a primenljiv je i za redukciju ožiljaka.

Ono što dermapen izdvaja od drugih antiage metoda jeste podešavanje dubine i vertikalnog ugla prodora mikroiglica, te se time dobija na dodatnoj efikasnosti tretmana. Prednost dermapena u odnosu na ostale slične aparate je u tome što su njegove mikroiglice pet puta tanje i sto puta gušće. Aparat je veoma mali i pogodniji je za upotrebu od ostalih aparata sličnog tipa. Tretmani su brži i manje bolni od drugih.

Dermapen stvara na koži kontrolisane i programirane mikropukotine. Time stimuliše kožu da sama reaguje na regeneraciju i da stvara nova elastična i kolagena vlakna na prirodan način.

Pusti video zapis

Rehabilitacijska rukavica

Rehabilitacijske robotske rukavice kombinuju fleksibilnu robotsku tehnologiju i neuronauku kako bi pomogli pacijentima da izvrše fleksiju i ekstenziju prsta, ublažili napetost mišića šake pacijenta, ublažili edem i ukočenost, promovirali oporavak od ozljede kranijalnog živca vježbanjem, poboljšali fleksibilnost šake i ubrzali proces oporavka funkcije ruke .

Rehabilitacijske robotske rukavice mogu ponuditi više načina treniranja kao što su pasivni, asistirajući, otporni, podrška za osjetljive prste, ruka u ogledalu, kontrola glasom i aktivna igra. To je robot za rehabilitaciju funkcije ruke koji u potpunosti pokriva period od paralize do rehabilitacije.

Primjenjivi odjeli robota za rehabilitaciju ruku: Rehabilitacija, neurologija, neurohirurgija, centar za moždani udar, gerijatrija, ortopedija, onkologija, pedijatrija, opekotine itd.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate pitanja u vezi naših proizvoda ili želite da se naručite na masažu, slobodno nas kontaktirajte putem forme ispod ili na broj telefona.

sr_RSСрпски језик